Hoe maak je gezonde voornemens
(en houd je ze vol)?
Wij willen je met een aantal tips hieronder alvast op weg helpen als je niet kunt wachten op het webinar I(of je wil voorbereiden!). Je begint met een plan van aanpak: bedenk en omschrijf wat je wil gaan doen en zorg dat het een, voor jou, haalbare actie is. Dus maak een lijstje. Dat mag je delen maar ook voor jezelf houden. Maar zorg dat je het zichtbaar is voor jezelf, maak reminders in je telefoon om er nog even naar terug te grijpen. Of hang briefjes op.
Beschrijf daarbij wat je WEL wil doen in plaats van wat je NIET wil doen. Geef je nieuwe gewoonte een vaste plek in je dag, en besef dat gewoontes veranderen tijd kost. Zijn je plannen nog een beetje vaag? Stel jezelf dan eens de vraag: “Wat zou daarvoor nodig zijn?” Bijvoorbeeld: wat zou ervoor nodig zijn om niet meer te snoepen (of te stoppen met roken, meer te ontspannen, etc.)?
Een aantal tips:
- Regel een reminder
Zorg dat je goede voornemen én de reden waarom je het wil op je netvlies blijft staan. Hang bijvoorbeeld een briefje op de koelkast of maak een melding in je telefoon.
- Koppel gewoonte en beloning los
Wat levert een ongezonde gewoonte je op? Ontspanning, tijd voor jezelf of plezier? Bedenk hoe je die beloning op een andere (gezondere) manier kan krijgen.
- Herken en vermijd triggers
Door welke situatie, prikkel of op welk tijdstip heb je behoefte aan je ongezonde gewoonte? Probeer die triggers (tijdelijk) te vermijden.
- Ga op tijd naar bed
Slecht of weinig slapen verstoort je hormoonhuishouding en daarmee je emoties en je wilskracht.
- Eet op tijd en gezond
Lang niets (goeds) eten, geeft een slecht gevoel en de neiging tot compenseren… met een slechte gewoonte bijvoorbeeld. Drink ook genoeg water/vocht.
- Vraag om hulp
Zorg dat het makkelijker wordt om je nieuwe gewoonte vol te houden door steun te vragen in je sociale omgeving. Zorg dat je de gelegenheid hebt om je nieuwe gewoontes te oefenen, ook bijvoorbeeld door tijd ervoor vrij te maken.
|