Goede morgen, goed geslapen vannacht?

Deze maand heeft leefstijlcoach Jolinda voor de medewerkers van Imperial Logistics een online workshop gegeven over hoe je nu het beste jezelf voor kunt bereiden op een heerlijke en heilzame nachtrust. Deze workshop is door een aantal zeer enthousiaste collega's bijgewoond. Je herkent ze vast aan hun uitgeslapen blik als je ze ziet. 
Voor degene die hier niet bij waren, echt lekker slapen begint al overdag. ’s Ochtends wakker worden met voldoende energie voor de dag die komen gaat en vooral uitgerust wakker worden is voor sommigen de normaalste zaak van de wereld, voor andere een grote wens. Als je slaap bekijkt vanuit 24-uurs perspectief dan leer je dat wat je overdag doet of juist niet doet van invloed is op jouw nachtrust. Wil je direct aan de slag met beter slapen dan helpen deze 3 tips 
  • Neem overdag zo ongeveer elke 2 uur even afstand van je werk door een pauzemoment in te plannen. De invulling van dit moment mag je zelf kiezen als het maar totaal iets anders is als waar je mee bezig was.  

  • Zorg ervoor dat je overdag zo veel en vaak als mogelijk in de buitenlucht en in het buitenlicht bent; een lunchwandeling, een kopje koffie buiten of letterlijk een frisse neus halen en weer verder is allemaal helpend 

  • Alcohol, koek, chips of snoep liever niet vlak voor het slapen gaan. 

Feiten en fabels over slapen

Fabels of feiten? Sommige dingen worden vaak gezegd over slapen, maar kloppen helemaal niet. Hieronder vind je er een paar.

Heb je doordeweeks te kort geslapen? Met uitslapen haal je het zo weer in.
Helaas, was het maar zo. Dit is een fabel. Als je structureel te weinig slaapt, dan is het lastig om deze slaapschuld weer in te halen. Meer of langer uitslapen levert dan helaas weinig op. Met uitslapen voeg je vooral veel oppervlakkige droomslaap aan je slaap toe. Daarvan loopt je slaapschuld niet of nauwelijks terug. Het enige wat echt werkt, is structureel meer en beter slapen.

Lig je wakker? Blijven liggen, ook dan rust je uit!
Dit is een fabel, ondanks dat je moeder het je altijd vertelde. Ben je even wakker en val je snel weer in slaap? Dan is het prima om lekker in bed te blijven. Maar als het 15 tot 20 minuten duurt voor je weer in slaap valt, is het beter om even op te staan en aan iets anders te denken. Ga even naar een andere kamer en ontspan, bijvoorbeeld met muziek luisteren of lezen. Zodra je tot rust bent gekomen, kruip je weer lekker in je bed.

Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt
Dit is ook een fabel. Oudere mensen maken vaak kortere nachten. Dat betekent echter niet dat ze minder slaap nodig hebben. Wel verandert jouw slaappatroon als je ouder wordt. Je slaapt oppervlakkiger en wordt sneller wakker. Daarom doen veel oudere mensen regelmatig dutjes overdag. Zo compenseren ze het gebrek aan slaap in de nacht.

Een slaapmutsje is een goede manier om in te slapen
Dit is misschien wel de meest gebruikte fabel. Alcohol zorgt dat je versuft raakt en makkelijker inslaapt. Maar de kwaliteit van je slaap zal veel minder zijn. Je slaapt onrustiger en oppervlakkiger. Als gevolg daarvan word je minder uitgerust wakker.
 

Vroeg of laat naar bed?

 

Voor dag en dauw wakker, meteen actief en goedgehumeurd: de ochtendmens is er het liefst zo vroeg mogelijk bij. De avondmens piekt juist in de avond, gaat daardoor later naar bed en heeft ’s ochtends moeite om op te starten. 

Lees dit artikel op het portal? Lees het hier >>

Hoe staat het met jouw energie?

Een goede nachtrust is een van de voorwaarden voor voldoende energie. Wil je weten wat nog meer van belang is? Bekijk het volgende filmpje. 
Bekijk het filmpje op het portal

Ontdek het FitzMe portal

Op het FitzMe portal vind je altijd wel informatie die bij jou past. Dit zijn artikelen, filmpjes of online modules over vitaliteit en leefstijl.

Ook jij kunt aan de slag voor een vitaler leven.
Registreer je en ontdek alle voordelen.
 
Maak in 2 minuten een account aan >>