Nieuws vanuit het Vitaliteitsteam!

Het Vitaliteitsteam is altijd op zoek naar nieuwe manieren om elkaar te inspireren, samen te brengen en te ondersteunen in ons streven naar een gezonde en vitale levensstijl. En ook deze keer hebben we in deze nieuwsbrief weer iets heel speciaals voor jullie in petto!
 
Goed nieuws! Het Vitaliteitsteam zal opnieuw het inschrijfgeld sponsoren voor de Kustmarathon. We dagen je dan ook uit deel te nemen aan dit opwindende sportevenement! Om in aanmerking te komen voor onze sponsoring, hoef je alleen maar jezelf in te schrijven en het inschrijfgeld voor de Kustmarathon te betalen. Wanneer je ons bewijs mailt van jouw geweldige prestatie (dus een foto waarop je wandelend, fiets of hardloopt over de finish gaat) zorgen wij voor de rest.
 
Zoals je wellicht gewend bent lees je in deze nieuwsbrief weer over de sportieve prestaties van verschillende collega's. Ze vertellen wat ze doen om fit en gezond te blijven. Wij vinden het inspirerend om te lezen en doen ideeën op om zelf met onze vitaliteit aan de slag te gaan.

Wij hopen dat dit ook voor jou geldt! Wie weet, misschien ontdek je wel een nieuwe passie of vind je de motivatie die je nodig hebt om aan je eigen vitaliteit te werken of nieuwe sportdoelen te bereiken.
 
En als “toetje” hebben we een leuke reportage toegevoegd die we zelf maakten. Anna en Ruud van het Vitaliteitsteam gingen op pad om de EMS Bodytec te testen. Een ‘full body workout in 20 minuten’. Dit alles in een futuristisch pakje. Je leest de reportage (MET beeld) hieronder. 
 
Veel leesplezier en laat de sportieve avonturen beginnen! We willen het toch even met jullie delen: we zijn trots op onze sportieve gemeenschap bij Synthomer!
 

Vitaal je werkdag doorkomen: ga lunchwandelen

 
Iedere dag zie je tijdens lunchtijd veel collega’s op het industrieterrein Arnestein wandelen. Even een blokje rond om bij te komen van de hectiek op het werk, even bij te kletsen met collega’s of gewoon om lekker in beweging te zijn. Vanuit Synthomer lopen ook verschillende collega’s al dan niet in groepjes tijdens de lunchpauze hun ronde.
Karl Bergmann loopt een middag mee met de Groep van Engineering
Waarom wandelen zij tussen de middag?
“Voor mijn werkzaamheden zit ik veel achter de computer. Tussen de middag wandelen is een goede afwisseling. Met collega’s een frisse neus halen, bijkletsen en in beweging zijn doet mij goed. Het is laagdrempelig en kost niets.Na een wandeling zit ik weer frisser achter mijn computer.” De algemene mening van deze groep: “Ik raad het echt iedereen aan om tussen de middag in beweging te komen.”

Iedereen is welkom mee te wandelen
“De groep” loopt al een hele tijd, en sinds de corona tijd is de vaste groep gegroeid tot meer dan 10 collega’s. Ze gaan standaard om 12:30 van start, aanmelden is niet nodig. Een half uur lopen, wat gelijk staat aan zo’n 3500 stappen. Lang genoeg om het hoofd leeg te maken, kort genoeg om niet moe te worden.
Dus het kan maar zo dat Karl vaker aansluit. Misschien ook iets voor jou?
 


Trainen voor de kustmarathon

42195 meter hardlopen van Burgh-Haamstede naar Zoutelande…… Hoe bereid je je daar eigenlijk op voor en wat drijft je om deze prestatie te willen leveren? Deze vragen stelden we aan collega Jodi Mackenzie. Zij geeft uitleg over de bouwstenen en nog wat persoonlijke tips.

“Er zijn verschillende redenen die je kunnen motiveren om deel te nemen aan de Kustmarathon: van de mooie uitzichten tot het behalen van de finishlijn van een van de zwaarste marathons. Voor mij gaat het om de persoonlijke uitdaging om mij fysieke (en mentale!) grenzen te testen en te bewijzen dat ik de afstand kan overbruggen.” Bij het trainen voor een marathon is het belangrijk om zo vroeg mogelijk met een trainingsprogramma te beginnen (en je daaraan te houden
De bouwstenen van marathontraining zijn als volgt:
 
Base Mileage: Consequent wekelijk 40 tot 60 kilometer hardlopen. Bouw in de loop van de tijd wekelijkse kilometers op, waarbij je drie tot vijf keer per week hardloopt. De meeste van deze hardloopsessies loop je in een ontspannen tempo, gemakkelijk genoeg om een gesprek te kunnen voeren.

The Long Run: De volgende stap is het opbouwen van één wekelijkse lange duurloop waarbij de afstand elke week met ongeveer 10% stijgt. De meeste marathontrainingsplannen bereiken meestal een duurloop van 32 km. Zorg voor loopmaatjes!
Rest and Recovery: Voldoende rust helpt blessure en mentale burn-out te voorkomen. De ergste vijand van alle ambitieuze marathonlopers is blessure, en de beste bescherming tegen blessures is rust.
 
Zorg op de marathon dag zelf  de eerste helft van de marathon met je verstand te lopen, en de tweede helft met je hart.
 
We wensen Jodi heel veel succes! Ben jij er dit jaar bij? Als je nog niet gestart met trainen misschien volgend jaar. Kom Jodi en alle andere collega’s dan in ieder geval aanmoedigen 7 oktober!

(Op de foto zie je Jodi vorig jaar finishen in 4h33:13)

De wandelmarathon van Ando den Engelsman


Ando den Engelsman vertelt over zijn ervaring met wandelen en hoe hij ertoe is gekomen om mee te doen aan de wandelmarathon van de Kustmarthon.

Sommigen van jullie hebben me wel eens zien lopen als ik naar de fabriek ga, want zeker de laatste tijd loop ik de 4,3 km ’s morgens en ’s avonds want het zijn toch weer wat extra kilometertjes. Al moet ik wel zeggen dat ik het ’s morgens het fijnst vind, want ’s middags wordt al weer gauw te warm.
Wandelmarathon
Waarom ik aan de wandelmarathon mee ben gaan doen? Ik heb twee keer meegedaan aan de hardloopmarathon, maar ik kreeg teveel last van mijn knieën en na een operatie aan de meniscus van beide knieën leek het hardlopen me niet zo’n goed idee meer. Bij het hele festijn gingen we regelmatig kijken bij de wandelaars en omdat we een aantal bekenden aanmoedigden fietsen we van strand naar strand, maar dat ene jaar liet de één na de ander het afweten en hadden we niemand meer om aan te moedigen. Toen zei ik in een gekke bui ergens in augustus: Dan doe ik toch mee? Zo gezegd, zo gedaan: Goede schoenen gekocht en gaan trainen. Gelukkig kwam STEPTEMBER er net aan en om aan de kilometers te komen ben ik elke dag lopend naar de fabriek gegaan. Het was alleen jammer dat de Wandelmarathon zelf niet meer in september was, want dat waren tenminste nog eens een hoop stappen!
Sneller
Die eerste wandelmarathon beviel zo goed, dat ik door ben gaan trainen en ook steeds sneller ging lopen. Zo snel dat ik het jaar daarop eens wilde kijken hoe lang ik over de marathon kon doen en of ik hem wandelend binnen de 6 uur kon lopen. Gelukkig kon ik op tijd starten en op de een of andere manier ben ik erin geslaagd om alle buien te ontlopen en waar anderen tot op het ondergoed nat waren kwam ik droog, nou ja, wel wat bezweet en onder het zout, aan in Zoutelande en uiteindelijk bleek ik nog zo’n 5 minuten over te houden. Daarom heb ik het jaar daarop toch weer eens met de hardlopers meegedaan om het nog eens over te doen (zie foto waar ik geïnterviewd werd voor Omroep Zeeland) en in tussen de uitslagen te staan, maar wel de hele afstand wandelend afgelegd.

BPM
Ik loop eigenlijk altijd met muziek en dan met name muziek met een aantal BPM (Beats Per Minute, oftewel stappen per minuut): was het eerst altijd met oortjes, maar sinds mijn zoon Yardin ook meeloopt gebruiken we steeds vaker een draagbare draadloze speaker. Ik heb zelf een JBL Clip4 aangeschaft die ik vanaf mijn horloge kan bedienen. Op mijn horloge staan dan mp3 bestanden die op de Clip4 worden afgespeeld. Ik gebruik geen playlists van Spotify of iets dergelijks, want ik heb op ritme uitgezochte en ook aangepaste nummers. Ik gebruik MixMeister BPM Analyzer om te bepalen wat de beat van muzieknummers is en met het programma Audacity (bedankt voor de tip Dennis!!) pas ik het aantal BPM’s van de nummers aan zonder dat de pitch (toonhoogte) verandert, dus dat is de snelheid van het nummer veranderen zonder dat de stemmen in Chipmunks veranderen. Op deze manier heb ik al een aardige discotheek met nummers variërend van 125 tot 145 BPM. Lager dan 120 BPM vind ik al niet meer lekker lopen. Ik hoor het wel als er nog iemand meer informatie nodig heeft om ook een eigen playlist voor het lopen te maken.

 
Routes
Ik loop regelmatig een rondje in de B-wegen wisselend van 5 tot 20 km afhankelijk van de tijd die ik heb, meestal alleen, maar de laatste tijd wel af en toe samen met mijn zoon, want de wandelmarathon lopen we met zijn tweeën, ook al halen we de zes uur (nog) niet. Want het is gewoon te leuk om dit met zijn tweetjes te doen. Zo hebben we de afgelopen 2 jaar ook samen de Marathon van Zeeuw-Vlaanderen gelopen, ook een mooie marathon die elk jaar wisselt van Start- en Finishplaats (Hulst en Terneuzen) waarbij ik die van Terneuzen naar Hulst leuker vind dan andersom. Je blijft wel heen een weer gaan, want je moet eerst naar de Finishplaats om vervolgens met de bus naar de Startplaats om daarna naar de Finishplaats te wandelen. Je hebt dan uiteindelijk 3 of 4 keer de afstand afgelegd (als de finish in Hulst is 4 keer, want je moet ook nog terug naar huis).

Tochten
Naast het lopen van zelf uitgestippelde rondjes lopen we naast de marathons ook mee met andere georganiseerde tochten waarvan de Kustloop in Vrouwenpolder (dit jaar op 2 september) een goede graadmeter is voor de conditie voor de Wandelmarathon. En vergeet vooral de bolus niet aan het eind, die smaakt 2 keer zo lekker na een wandeltocht van 21 km.

Schema
We maken voor de Kustmarathon een schema, voor een langzame, verwachte en snelle tocht, zodat we onze supporters onderweg kunnen aangeven wanneer we bij specifieke plaatsen (strandopgang Vrouwenpolder, Oost- en Westkapelle en de Finish) verwachten aan te komen. Het huidige schema moeten we nog maken, want mijn zoon loopt toch wat sneller als vorig jaar. Stoppen doen we alleen voor het wisselen van kleding/sokken, een warm drankje (bouillon) of een plaspauze.

Op 8 oktober is het zover! Tussen 07.00 en 18.00 uur loopt Ando den Engelsman in Vrouwenpolder, Oost- en Westkapelle en Zoutelande de Kustmarathon. Kom jij hem die dag aanmoedigen?

Ben je benieuwd naar zijn uitrusting?
 
> Uitrusting kustmarathon

Ontspanning door Inspanning


Een vitaal verhaal over Marc Valent
In een kantoor omgeving ga je ongemerkt van vergadering naar vergadering. Of je blijft te lang achter je scherm zitten. Lees het verhaal van Marc Valent, werkzaam op onze Technology afdeling.  Voor Marc is vitaliteit geen holle term, maar een manier van leven, een bron van energie en inspiratie voor anderen.

Van jongs af aan heeft Marc een passie voor sport gehad. Hoewel hij door omstandigheden een aantal jaar geleden sommige sporten moest loslaten, kon hij zo ook nieuwe sporten ontdekken. En zo komt het dat hij op home office dagen een uurtje ‘s ochtends wandelt in de tijd die hij anders in de auto zou zitten. Dat vraagt wat discipline maar het is goed te doen. En wandelen is een eenvoudige manier en uiterst effectief om vitaal te blijven.  
Naast wandelen heeft Marc twee echte sport passies in zijn leven: E-MTB (elektrische mountainbike) en golf. Met een stoere E-MTB kan hij vlot deelnemen aan uitdagende tochten en ontspannen fietsen met zijn jongere neefje en andere vrienden. Het comfort van E-MTB, draagt enorm bij aan zijn levenskwaliteit, en bovendien kan hij langer genieten van zijn passie.
 
Golf is zijn tweede passie. Zijn ogen stralen als hij vertelt over de tien kilometers die hij loopt tijdens een ronde van 18 holes. Het golf spel is precisie en concentratie, maar ook lekker ontspannen met elkaar een “rondje” lopen. Het is zo gaaf, als je een bal van 150 meter ver op enkele meters van de vlag krijgt, maar soms kan een baan ook super lastig zijn. Golf wordt de laatste jaren gelukkig steeds meer toegankelijk en minder elitair als pakweg 20 jaar geleden.

Vaste afspraken maken
Sporten is voor Marc een vorm van ontspanning en sociaal contact. Hij benadrukt het belang van afspreken met anderen om gemotiveerd te blijven.

 
Voor fietsen en golfen heeft hij vaste afspraken gemaakt, omdat hij weet dat het anders gemakkelijk op de lange baan wordt geschoven. En met vrienden wordt er als team ingeschreven op toernooien en toer-tochten om plezier en competitie op een leuke manier te integreren
 
Gadgets helpen volhouden
Als er dan toch alleen gewandeld of gesport moet worden, heeft Marc de nodige gadgets gevonden om beweging te bevorderen. Hij heeft zijn horloge ingesteld op 10.000 stappen per dag en als het aantal niet wordt gehaald, gaat hij 's avonds nog even wandelen. Zo simpel als het lijkt, het werkt. Verder staat de “Komoot” app op Marc zijn telefoon ter inspiratie voor wandelingen en fietstochten. En ook op de driving range gebruikt Marc een Garmin Approach R10 (een soort kleine radar) waar je zelf lekker mee kunt oefenen en al je resultaten netjes op de Ipad ziet.  Dus ook als je wat meer op je zelf wilt zijn, is er altijd wel motivatie te vinden.
Ook qua voeding ‘let Marc op’. Een goed ontbijt vindt hij belangrijk en 's avonds na 8 uur eet hij niets meer, tenzij het vrijdag is - een dag waarop hij zichzelf een kleine traktatie gunt.
 
Vitaliteitsteam
Het vitaliteitsteam heeft een waardevolle rol binnen het bedrijf, maar voor Marc, die al actief met zijn gezondheid bezig is, heeft het geen grote veranderingen teweeggebracht. Toch is hij blij dat het team zich inzet om anderen te inspireren en te begeleiden naar een bewustere levensstijl.
 
Tot slot, wanneer we Marc vragen om een boodschap te delen met zijn collega's, benadrukt hij het belang van actief zijn met anderen. Sporten is zoveel meer dan alleen bewegen; het heeft een sociaal en ontspannend aspect dat niet onderschat mag worden. Hij moedigt iedereen aan om een sport te kiezen, anderen te betrekken en te genieten van de kracht van beweging en sociaal contact.
 
Het verhaal van Marc is een inspiratiebron voor anderen om bewuster te leven en te streven naar een gezond en vitaal bestaan. Zijn toewijding aan vitaliteit heeft bewezen dat een actieve levensstijl niet alleen een verrijking is voor de gezondheid, maar ook voor het leven zelf.
 

Nieuw! Body-tec training

 
EMS Bodytec: een ‘full body workout in 20 minuten’

Naar aanleiding van een artikel in de PZC (zie de content in deze bijlage >>) over sporten met elektrostimulatie waarbij een kwartiertje vergelijkbaar is met 2,5 uur sportschool, waren Anna en Ruud van jullie Vitaliteitsteam enorm benieuwd en nieuwsgierig als ze zijn besloten dat zij dat wel eens in het echt wilden meemaken!. Een proefles dus! Er blijkt een aanbieder in Middelburg te zijn en verrassend genoeg zelfs vlakbij Synthomer. 

 
volgens de makers zelf: "Het principe van Elektro Musculaire Spier Stimulatie (EMS) stelt iemand in staat om 8 spiergroepen te trainen in één sessie. Spiervezels worden maximaal geactiveerd, waardoor deze workout en snel waarneembaar resultaat oplevert." Het zou bijdragen aan een ‘strakkere huid, minder cellulitis, betere doorbloeding en betere stofwisseling’. Bovendien levert het volgens de aanbieders ‘een bijdrage in figuurcorrectie, het bevordert spiergroep, verminder pijnklachten bij artrose'.
 
Met alleen een handdoek en indoor-sportschoenen melden we ons op de locatie. We kregen speciaal geleidend ondergoed voor onder het electrodenpak. Het electrodenpak werd nat gesprayd met water waarna het pak werd omgehangen en de elektroden werden aangesloten. De spanning steeg!
 
De workout
Voor elke oefening moesten de spieren 4 seconden worden aangespannen. Tijdens de work-out voelde je gedurende 4 seconden een lichte (stroom)tinteling in de spieren. Daarna stopte de stroomtoevoer om 4 seconden rust te nemen. Dit 4-4-4 ritme werd gedurende 20 minuten gedaan, steeds afgewisseld door verschillende oefeningen die door een personal coach werden voorgedaan.
De volgende dag hadden we lichte spierpijn. Al bij al een ervaring die proeft naar meer.
Deze manier van trainen is voor iedereen geschikt. In het bijzonder bij rug-, schouder- en nekklachten. De trainer Alex vertelde dat het zijn leven flink heeft verbeterd, want na een val van een ladder waarbij zijn wervel flink was beschadigd, is zijn leven nu veranderd van dagelijks rugpijn naar vrijwel elke dag pijnvrij. Ook topsporters gebruiken body-tec om hun prestaties te verbeteren.
 
Om dit zelf eens te ervaren kun je eerst een proefles boeken. Hierna kun je gebruik maken van de aanbieding voor Synthomer medewerkers (3 lessen voor 50 euro). Mocht je verder willen gaan hiermee, ze zijn aangesloten bij bedrijfsfitness Nederland waarmee je zo’n 40% korting krijgt. Een 10 rittenkaart kost 270,- (bedrijfsfitness korting).

 
Om te sporten is het voor de meeste Synthomer medewerkers het fijnste om aansluitend aan het werk te sporten. Hun openingstijden zitten momenteel op ’s ochtends en eind de middag vanaf 17:00. Wanneer we als bedrijf voldoende mensen hebben die bijvoorbeeld tussen 15:00 en 17:00 willen sporten, zullen ze hun tijden hierop aanpassen. 
> Meer info en eerste proefles
Interesse?
Bij interesse voor de aanbieding na je 1e proefles buiten de standaard openingstijden, stuur een mailtje naar ruud.vanrossum@synthomer.com  of anna.roman@synthomer.com
> Uitrusting wandelmarathon

Ontdek het FitzMe portal


Op het FitzMe portal vind je niet alleen informatie over minder zitten en meer bewegen, je vind er altijd wat iets wat bij jou past. Dit zijn artikelen, filmpjes of online instructies of trainingen over vitaliteit en leefstijl.

Ook jij kunt aan de slag voor een vitaler leven. Meld je nu aan en ontdek de voordelen.
 
> Maak in 2 minuten een account aan

Download de FitzMe app


Altijd persoonlijk advies bij de hand? Met de FitzMe app kunnen we je nog makkelijker helpen om aan je gezondheid te werken. Waar en wanneer jij dat zelf wilt. Download hem rechtstreeks in de App Store of bij Google Play.
*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*